ПРОФИЛАКТИКАТА И РАННАТА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА СА КЛЮЧЪТ КЪМ ПРЕВЕНЦИЯТА НА БОЛЕСТТА

 • Всяка 8-ма жена е застрашена от рак на гърдата.
 • В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Всяка 8-ма жена е застрашена от това заболяване, а всяка година от рак на гърдата у нас заболяват над 3500 жени. Въпреки че и до днес причините за възникване на заболяването не са известни, е доказано, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика са най-сигурният начин за предпазване на жените. Същевременно съществуват някои рискови фактори:

 • фамилна обремененост – т.е. наличието на раково заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря
 • генетични промени, свързани с изменения в BRCA1 и BRCA2 гените
 • доказан рак на едната гърда, защото тогава вероятността за възникване на рак и на другата е по-голям
 • нераждали жени или при късно раждане на първо дете
 • ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса

Улови симптомите

Често не обръщаме внимание на някои важни симптоми или пренебрегваме малките промени, които случайно сме установили.

Обърнете се към своя лекар винаги, когато установите:

 • Бучка или деформация на гърдата си;
 • Бучка в областта на подмишницата;
 • Изтичане на секрет от зърното на гърдата;
 • Деформация на зърното;
 • Промени в цвета и вида на кожата на гърдата.

За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканта на гърдата, той не може да се опипа, не предизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамографията.

РАННАТА ДИАГНОСТИКА МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТ

Профилактичният преглед се извършва при жени, които нямат оплаквания. Неговата цел е да следи състоянието на млечните жлези и евентуално да установи наличието на промени, които своевременно да бъдат уточнени. В зависимост от възрастта на жената и структурата на млечните жлези, методите, които се прилагат са различни. При младите жени - по-подходяща е ехографията, която не използва рентгенови лъчи и позволява изобразяването на плътните млади гърди. Жените в зряла възраст, над 50 години, е препоръчително да се изследват с мамография. Така могат да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед.

Диагностичният преглед е този, от който се нуждаят жените със симптоми като напипващи се образувания, задебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички аномалии, установени при скрининговото изследване. При провеждане на диагностичното изследване от изключителна важност е да се проследи историята на заболяването и да се предостави предходната медицинска информация. Диагностичният преглед може да наложи разширяване на обема на изследване с провеждане на магнитно-резонансно изследване на млечните жлези или биопсия на патологичната находка.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА

 1. Предпазва ли кърменето от рак на гърдата? Доказано е, че жени, които са кърмили децата си показват по-ниска честота на заболяване на млечните жлези.
 2. Повишава ли употребата на контрацептивни средства и други препарати на хормонална основа риска от заболяване? Да, особено когато се приемат продължително в постменопаузална възраст.
 3. Истина ли е, че при висок риск за рак на гърдата, не може да се направи нищо, освен да се следи за признаци на заболяването? Все още медицината не разполага със средства за реална превенция. Затова най-сигурният начин е редовното провеждане на профилактични прегледи. За този контингент пациентки те са по-обстойни и започват в по-ранна възраст.
 4. Вярно ли е твърдението, че биопсията със спринцовка може да причини разсейки? Не, биопсията е основен диагностичен метод за доказване хистологията на процесите.
 5. Облъчването от ежегодните мамографии увеличава ли риска от рак? При мамографията използваната доза рентгеново лъчение е преценено ниска и не води до лъчеви усложнения. За тази цел специализираните клиники провеждат специален качествен контрол на апарата и образа с оглед сигурността на жените.
 6. Повишават ли имплантите риска от рак на гърдата? Не, но е задължително преди поставянето им да се направи профилактичен мамографски преглед.
 7. Пречат ли имплантите при мамографски преглед? Да, в различна степен в зависимост от начина на поставянето им. Съществуват техники, които до голяма степен преодоляват неудобствата.